Ben je op zoek naar een enthousiaste spreker met verstand van zaken voor een lezing over Frida Kahlo dan kun je contact opnemen met teamkarinhaanappel@gmail.com Wij beheren de agenda van Kunsthistorica Karin Haanappel.

Ruim 25 jaar houdt Kunsthistorica Karin Haanappel zich reeds bezig met onderzoek naar vrouwelijke kunstenaars. In 1994 is zij aan de Universiteit Utrecht afgestudeerd in Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren op het oeuvre van Camille Claudel. Daarna is zij zich verder gaan verdiepen in de vergeten vrouwelijke kunstenaars wat in 2012 geresulteerd heeft tot het baanbrekende boek Herstory of Art dat momenteel in herdruk is. Meer informatie over het boek: www.herstoryofart.nl Reeds voor haar afstuderen in 1994 was zij al een veelgevraagd spreekster.

Een lezing over Frida Kahlo kan uitgebreid worden tot een studiedag of interview. Door haar diepgaande onderzoek naar deze Mexicaanse kunstenares is Karin feilloos in staat het onderwerp op de doelgroep af te stemmen. Ook is zij voornemens, op termijn, een biografie over Frida Kahlo uit te brengen.

Seizoen 2021-2022 Frida Kahlo in Context

Viva la Vida
Frida Kahlo, wie kent haar niet? De iconische kunstenares die na een zwaar ongeluk haar kracht hervond in de schilderkunst. De vrouw die ondanks alles zichzelf bleef en in haar authenticiteit nog steeds een voorbeeld is voor velen. in 2021 zijn er twee grote tentoonstellingen in Nederland aan haar gewijd. Reden om binnen de Kunsthistorische Salon tijd te besteden aan Frida Kahlo in Context.

Van mei-september 2021 organiseert het Cobramuseum Amstelveen de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution.
Van oktober 2021-maart 2021 organiseert het Drentsmuseum Assen de tentoonstelling Viva la Frida.

In het Salonprogramma Frida Kahlo in Context gaan we ons verdiepen in het leven & oeuvre van Frida Kahlo tegen de achtergrond van het modernisme in Mexico. Er zal veel aandacht zijn voor de tijdgeest en omstandigheden waarin Frida leefde, samen met haar echtgenoot Diego Rivera, en besloot kunstenaar te worden. De kunstbestuiving tussen beiden komt uiteraard aan bod, maar ook andere Mexicaanse kunstenaars zullen de revue passeren om het geheel in het juiste perspectief te brengen. Tot slot kijken we naar de receptiegeschiedenis van Frida Kahlo en zullen ontdekken dat deze sterk is beïnvloed door het feminisme van de late twintigste eeuw. Niets is wat het lijkt.

De Salonlezingen zullen in ieder geval plaatsvinden online in de periode oktober 2021 t/m maart 2022.

NB. Vanwege de overheidsmaatregelen organiseren wij voorlopig geen Salonlezingen op locatie. Mochten de maatregelen ertoe leiden dat najaar 2021 de Salonlezingen onvoorwaardelijk op locatie kunnen plaatsvinden, zullen we deze alsnog organiseren in Arnhem en op onze eigen locatie in Udenhout (regio Tilburg).

online lezing
Frida & Diego: A Love Revolution
on demand beschikbaar

online lezing
Viva la Frida
2 januari 2022

lezing over Frida Kahlo op maat?
mail naar: teamkarinhaanappel@gmail.com