It was Kahlo who created Frida

Toen Frida Kahlo in 1954 overleed, besloot haar echtgenoot Diego Rivera om haar persoonlijke bezittingen op te bergen in de badkamer van de Casa Azul (het huidige Museo Frida Kahlo in Mexico). Of het nu een liefdevolle daad was om haar privacy te waarborgen of omdat hij door zijn verdriet de aanblik van haar spullen niet langer kon verdragen, het gevolg was dat er 50 jaar lang niemand naar om mocht kijken.

Uit respect voor Frida & Diego heeft men zich aan deze wens gehouden en werd de badkamer pas in 2004 geopend. Vervolgens heeft een team van experts grondig onderzoek verricht naar alles wat er (soms in erbarmelijke staat) werd aangetroffen. De omvang en diversiteit van de vondst was enorm. Pas in 2012 organiseerde Museo Frida Kahlo de eerste tentoonstelling rond de schatten uit de badkamer: Appearances Can Be Deceiving: The dresses of Frida Kahlo.

Van juni tot november 2018 was de beurt aan het Victoria & Albert Museum in Londen en de expositie Frida Kahlo: Making Her Self Up is meteen de best bezochte expositie uit de geschiedenis van het museum geworden. Voor het eerst werd op Europese bodem een selectie getoond van Frida’s persoonlijke bezittingen. Van heinde en ver kwamen bezoekers naar Londen. De laatste twee weken was de expositie zelfs 24 uur per dag te bezoeken, overigens uitsluitend met een op tijdstip gekocht ticket.

Ik was en ben nog steeds diep onder de indruk van de tentoonstelling. Werkelijk prachtig vormgegeven door het V&A werd Frida’s ware leven in beeld gebracht. Voor velen was het even schakelen omdat de verhalen die over haar verteld zijn in de afgelopen decennia ineens overduidelijk vanuit aannames zijn gedaan. Ik kan alleen maar zeggen dat ik nog meer bewondering voor haar heb gekregen en dat zij zoveel meer was dan een kunstenares, ontwerpster of icoon: She symbolizes someone that means Possibility.

Begin november 2018 ben ik aanwezig geweest bij het internationale congres in het V&A waar experts over de gehele wereld spraken over de magistrale Frida Kahlo. Aan bod kwam haar leven, haar relatie met Diego, haar kleding, haar kunst, haar fascinatie voor de Mexicaanse pre-koloniale erfenis en de hedendaagse waardering voor deze iconische kunstenares. Alle inzichten zal ik beknopt verwerken op de website www.fridakahlo.nl met als doel op de lange termijn om een nieuwe biografie over haar te schrijven. Ja, ik weet dat er al heel veel over haar is gezegd en geschreven, maar ik weet ook dat wat ik zal schrijven nog niet gepubliceerd is. Le temps remettra tout en place ….

Hieronder staat nog wat aanvullende informatie over de expositie in Londen. #kunstmaaktgelukkig (wat zeker opgaat voor Frida Kahlo)

© 2018 Karin Haanappel

Heb je vragen of wil je mij boeken voor een lezing, stuur een mailtje naar: teamkarinhaanappel@gmail.com

In conversation: perspectives on Frida Kahlo

Making the Frida Kahlo mannequins

Meld je kosteloos aan voor de nieuwsbrief van Kunsthistorica Karin Haanappel door op onderstaande foto te klikken.