FRIDA KAHLO – HER PHOTOS

Sint-Pietersabdij Gent
21 mei 2021 – 22 augustus 2021

Frida Kahlo – Her Photos biedt een intieme kijk in het leven van een van ‘s werelds beroemdste kunstenaars. Al van jongs af aan was Kahlo begeesterd door fotografie. Hoe kon het ook anders, met een fotograaf als vader. Frida fotografeerde zelf maar stond ook voor de lens van een aantal beroemde fotografen waaronder Nickolas Muray, met wie ze jarenlang een knipperlichtrelatie had.

Ze verzamelde zeer nauwgezet een collectie van meer dan 6000 foto’s. Sommige daarvan waren van de hand van bekende fotografen zoals Man Ray, Brassaï en Tina Modotti. Stuk voor stuk waren het beelden die haar inspireerden en haar artistieke werk beïnvloedden. Vaak bewerkte, beschilderde of verknipte ze de foto’s. Kahlo focuste met haar foto’s vaak op familie en vrienden. Ook haar grote liefde, Diego Rivera, stond centraal. Tegelijk belicht haar werk de Mexicaanse samenleving.

Na haar dood in 1954 werd haar woning, het Casa Azul, of het Blauwe Huis, ingericht als een museum. Haar persoonlijke fotocollectie lag meer dan 50 jaar lang opgeborgen in de badkamers van datzelfde blauwe huis. De tentoonstelling Frida Kahlo – Her Photos brengt nu 241 foto’s uit die overvloed. Ze laten de bezoeker kennis maken met zowel haar gelukkigste als haar donkerste momenten. Tegelijkertijd weerspiegelen ze de tumultueuze tijd waarin de kunstenares leefde.

I knew the battlefield of suffering was reflected in my eyes. Ever since then, I started looking straight into the lens, without winking, without smiling, determined to prove I would be a good warrior until the end.
— Frida Kahlo

Haar foto’s – unieke tijdsdocumenten
Ondanks het belang van de fotografie voor Frida, bleef het grootste deel van haar fotoverzameling gedurende 50 jaar verborgen voor het publiek. Toen zij stierf, in 1954, schonk haar echtgenoot Diego Rivera hun huis – bekend als het Casa Azul – aan het Mexicaanse volk. Dit was het begin van wat nu het museum Frida Kahlo is, een van de meest populaire musea ter wereld. Hoewel Diego Frida’s kunstwerken en voorwerpen aan het museum schonk, wenste hij dat haar persoonlijk archief voor vijftig jaar op slot ging. Meer dan zesduizend foto’s, tekeningen, brieven, medicijnen en kleding bleven dus tot 2004 opgeborgen in de badkamers van het huis.

Historische Huizen Gent brengt nu 241 beelden uit de ruime collectie foto’s. De foto’s in de tentoonstelling tonen ons de vrouw achter de kunstenaar. Via haar foto’s leren we Frida Kahlo kennen. Het verhaal van haar leven wordt concreet. We ontdekken haar roots, leren haar familie kennen en komen te weten wie haar vrienden en geliefden waren. Haar visie op de Mexicaanse samenleving en haar politieke overtuiging komen aan bod, net zoals de belangrijke rol die fotografie van kleins af aan in haar leven heeft gespeeld. Dat alles met als belangrijkste rode draad haar strijd met fysieke pijn en haar extreem kwetsbare gezondheid. Het zijn persoonlijke documenten die een inkijk bieden in haar leven, zelfbeeld, relaties,… Zoals altijd wil Historische Huizen graag tentoonstellingen maken vanuit persoonlijke getuigenissen. We laten Frida haar emoties en intieme leven spreken via haar foto’s, zodat je als bezoeker quasi in de tijd en leefwereld van Frida Kahlo binnen stapt.

In 2004 werd het enorme archief van het Casa Azul geopend onder de supervisie van Hilda Trujillo Soto, directeur van het Frida Kahlo Museum. De fototentoonstelling werd gecureerd door Pablo Ortiz Monasterio, bekend Mexicaans fotograaf, en is onderverdeeld in zes hoofdstukken: Het begin, Het Blauwe Huis, Politiek, Revoluties & Diego, Het gebroken Lichaam en Frida’s Liefdes en Fotografie.

Wat maakt deze tentoonstelling zo speciaal?
Het levensverhaal van Frida Kahlo beroert en fascineert iedereen. Haar foto’s zijn de link tussen haar leven en haar kunstwerken. Ze bieden ons de mogelijkheid om Kahlo’s leefwereld te reconstrueren, die tot nog toe voor velen onbekend is gebleven. De beelden brengen de verrassende politieke en maatschappelijke context van haar tijd tot leven.

De tentoonstelling toont het belang van fotografie in het leven van Kahlo. Foto’s waren voor Frida niet alleen werkinstrumenten maar tegelijk ook het ultieme middel om de eenzaamheid te bestrijden. Ze koesterde de foto’s die onder meer werden gemaakt door Man Ray, Martin Munkácsi, Tina Modotti, Edward Weston, Nickolas Muray, Manuel en Lola Alvarez Bravo toen ze geïmmobiliseerd en geïsoleerd op haar ziekbed lag.

Frida’s speciale band met fotografie vond zijn oorsprong bij haar vader, Guillermo Kahlo, en haar grootvader van moederskant die allebei professionele fotografen waren. Ze was een verwoed verzamelaar van daguerreotypieën en visitekaartjes uit de 19de eeuw. Op de meer private foto’s drukte ze niet zelden haar persoonlijke stempel, ze sneed er stukken uit, schreef er opdrachten op en personaliseerde ze alsof het schilderijen waren. Op sommige afbeeldingen staat een afdruk van haar rood gestifte lippen, andere zijn bijgesneden of gevouwen. Vaak staan er persoonlijke notities op de achterkant.

De tentoonstelling wil geen chronologische biografie zijn. Het is een fotocollage, samengesteld uit beelden die ons in staat stellen om de tot nog toe onderbelichte facetten uit het leven van een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars uit de 20ste eeuw te ontdekken.