Donderdag 10 september is de documentaire Frida Kahlo, the icon, the artist in Nederland in première gegaan. Ik kan je zeker aanraden om deze film in de bioscoop te gaan bekijken (klik hier voor de mogelijkheden). Op het grote, witte scherm zullen de prachtige beelden nog veel meer tot hun recht komen dan op mijn computerscherm. Onlangs heb ik de press-release mogen zien omdat ik te gast was bij het programma Spraakmakers op NPO Radio 1 om over deze documentaire te spreken. 

Naast dat ik het een prachtige verfilming vind met interessante achtergrond informatie over Frida’s leven & oeuvre, vind ik het eerlijk gezegd wel een gemiste kans dat er in deze documentaire niets gezegd wordt over de persoonlijke bezittingen en documenten die vanaf 2004 in de badkamer van de Casa Azul zijn aangetroffen en een heel ander beeld geven van haar leven. Daardoor wordt een beeld in stand gehouden dat niet helemaal klopt met Frida’s werkelijke leven. Van een documentaire uit 2020 mag je toch verwachten dat er ook recente bronnen gebruikt worden en niet een biografie over Frida uit 1983 en over Diego uit 1991 als belangrijkste informatiebronnen worden gebruikt. Ik begrijp dat het lastig is om af te wijken van de eenmaal ingeslagen weg (het lijkt de politiek wel) maar we willen toch niet in aannames blijven hangen?

In 2018 organiseerde het Victoria & Albert Museum in Londen een indrukwekkende tentoonstelling over de ontdekkingen in de badkamer. Uiteraard heb ik deze expositie bekeken en ben daarnaast ook aanwezig geweest bij het internationale congres over Frida Kahlo: https://www.fridakahlo.nl/karin-haanappel/frida-kahlo-in-londen/

Gelukkig zal het Drents Museum in Assen volgend jaar de juiste blik op Frida Kahlo geven tijdens hun tentoonstelling Viva la Frida: https://drentsmuseum.nl/nl/frida. In het programma Spraakmakers was ik niet de enige Kahlo-kenner, ook aanwezig was Annemiek Rens, conservator van het Drents Museum. Natuurlijk hebben we voor en na de uitzending met elkaar gesproken en mooie plannen gemaakt voor volgend jaar. We kunnen allebei amper wachten tot het 10 oktober 2021 is.

Hieronder de opname van het gesprek in de NPO1 studio en daarna trailer van de documentaire. Geniet ervan #kunstmaaktgelukkig #vivalavida #FridaKahlo #kunstmetkarinhaanappel

Karin X